Tast de formatges artesans de vaca de l'Alt Pirineu i l'Aran
Aquest any,a la Seu d’Urgell celebrem la 26a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i ho fem en un format diferent, centrat en el coneixement i en la formació. Volem posar en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden la tradició i que aposten per la innovació i la conservació del territori.
El segon dels tastos que proposem en aquesta Aula de Tast és de formatges de vaca de quatre formatgeries de les comarques de l’Alt Pirineu: Mas d’Eroles, Formatges de l’Abadessa, Molí de Ger i Tros de Sort.
El Tou dels Til·lers, de la formatgeria Tros de Sort, a Sort (Pallars Sobirà), està elaborat per Agustí Ferrer. Es tracta d’un formatge de quallada enzimàtica, pasta tova i pell florida elaborat amb llet crua de vaca frisona, de la pròpia explotació, i una maduració de 30 dies. És de pell florida blanca, color marfil per fora i blanc groguenc per dins, olor a xampinyons i fruits secs, sabor suau que s’intensifica a mesura que madura, amb postgust a xampinyons i fruits secs. Textura cremosa i untuosa.
El segon dels formatges que tastarem seguint un ordre de fluix a fort serà el Puigpedrós, de la formatgeria Molí de Ger, a Ger (Cerdanya). El formatger és Pere Pujol. El Puigpedrós és un formatge de llet crua de vaca frisona de ramat propi, de pasta tova i escorça rentada, amb una maduració de 60 dies. Presenta una olor intensa d’entrada, pasta tova, cremosa, làctica i sedosa. Harmònic en el paladar.
Seguim amb el formatge Ermesenda d’Eroles, elaborat per la formatgeria Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell). Els seus elaboradors són Salvador Maura i Elena Sisca. Es tracta d’un formatge ecològic de quallada enzimàtica, pasta no cuita però escalfada a 37,5 ºC, i pell rentada amb aigua i sal per afavorir els llevats, elaborat amb llet crua de vaca brown swiss. L’Ermesenda té una maduració de 60 dies i un format d’entre 2,7 i 3 kg. Té un gust complex i evolucionat, potent i persistent, amb un retrogust llarg i agradable.
I acabem amb el formatge Fragua, de Formatges de l’Abadessa, a la Seu d’Urgell (Alt Urgell), elaborat per Judit Carreira. Es tracta d’un formatge de llet crua i ecològica de vaca brown swiss. El Fragua és un formatge de pasta semidura i quallada enzimàtica, de pell rentada amb cervesa artesana negra, de la cerveseria Minera. La seva maduració, en celler natural, és de 60 dies. De textura cremosa, gust evolucionat, agraït i llarg en boca. Records de cereals i torrats que aporta la cervesa.
Acompanyarem aquests formatges amb el vi dNEU, del celler Llivins (Llívia, Cerdanya) i amb una cervesa Bock de Gall Negre (Arsèguel, Alt Urgell).
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
A punt per tastar les més de 150 varietats de formatges de la 29. Fira de Formatges Artesans del Pirineu?
Aquí, al Camí Ral de Cerdanya, hi trobareu 51 formatgeries entre les quals n’hi ha:
11 de l’Alt Urgell i la Cerdanya
23 de la resta del Pirineu català
3 d’Aragó
8 del País Basc i Navarra
1 d’Andorra
3 del Pirineu francès
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.