La Fira dels Formatges

La Fira de formatges artesans del Pirineu és un dels eixos vertebradors de la Fira de Sant Ermengol i una de les seves activitats més singulars. Espai de concentració on trobar el bo i millor de les produccions formatgeres de la serralada, és  també un àmbit d’aprenentatge i d’intercanvi de coneixements.

La Fira de formatges artesans del Pirineu celebrarà aquest 2017 la seva 23a edició, sempre en constant evolució i amb una bona salut.

La mostra es va iniciar l’any 1995 a la plaça dels Oms, amb una trentena de participants. D’aleshores ençà, el nombre de formatgeries i d’expositors ha anat creixent i la mostra va haver de traslladar-se a l’espai poliesportiu de la Seu. Actualment, acull més de 45 formatgeries de nord i sud dels Pirineus -catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos. Els visitants hi poden trobar més de 130 varietats diferents de formatges, comercialitzats pel propi elaborador, i un formatge convidat, que canvia cada any i ha de provenir d’una zona de muntanya que no sigui Pirineus.

A la pista polivalent se situen els 45 estands de les formatgeries participants, el celler, la cervesa i l’aigua, a més de l’Aula de Tast. L’entrada al recinte és gratuïta, i els visitants poden adquirir, si així ho desitgen, un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge. El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’EspaiTast-Km0.

formatges_artesans