Aula de Tast

14, 15, i 16 d’octubre
Sala Polivalent, Camí Ral de Cerdanya

A l’Aula de Tast es realitzen sessions dirigides pels millors professionals (formatgers, afinadors, mestres cervesers, sommeliers, cuiners i experts), en les quals s’ofereixen tastos guiats dels formatges del Pirineu, des dels històrics als més innovadors, així com de cerveses, vins i altres productes, i s’explica la tècnica del tast de formatges.

Venda de tiquets

Anticipada: Del 7 al 12 d’octubre de 2022

Presencial: al Punt d’Informació de la Fira, al costat de la Sala Polivalent.

Divendres 14, de 17:30 h a 21 h

Dissabte 15, de 10 a 14 h i de 16h a 21h

Diumenge 16, de 10 a 18:30 h

PROGRAMA

Divendres
14 d'octubre

17:30 Contacontes “La vedelleta Reula”

A càrrec d’Anna Fernandez, acompanyat amb una degustació dels productes de la Reula.

18:30 Del braguer a la taula. Vine a elaborar un formatge de pastor

A càrrec de l’Associació de Pastors i Pastores formatgers dels Països Catalans (per a nens més grans de 12 anys).

Dissabte
15 d’octubre

10:00 Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Distribuïts en categories diferents, més de 150 formatges artesans participen en el concurs de referència del sector formatger del Pirineu. Un prestigiós jurat format per una seixantena d’experts els tasta i valora, optant en cadascuna de les categories a medalles d’or, plata i bronze.

13:30 Entrega de l'Amic del Formatge 2022

Escenari del davant del Palau d’Esports. Premi que l’Ajuntament atorga cada any a una persona o entitat que, en la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, és en Pep Palau l’escollit per rebre el premi de la mà de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana.

13:40 Lliurament de premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2022.

Escenari del davant del Palau d’Esports.

16:00 Tast de Formatges guanyadors Concurs Lactium – Vic 2022

A càrrec de Mariona Rota (Secretària d’ACREFA). Tast guiat de formatges guanyadors del Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya 2022.

17:00 Concurs Juvenil de Formatges Artesans del Pirineu 2022.

Un jurat juvenil format per 10 nenes i nens d’entre 13 i 14 anys escolliran, d’entre els guanyadors del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, el que per ells és el millor formatge del Pirineu.

17:15 Els millors formatges del Pirineu. Tast dels premiats al Concurs.

A càrrec de Xevi Miró (Llet Crua). Els millors formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció dels formatges premiats en el Concurs, explicats i fets tastar de manera sàvia i amena. Els vins dels Pirineus acompanyaran els tastos.

18:30 Formatge i Xocolata, una fusió per explorar.

A càrrec de Pol Contreras. De la mà del que recentment ha entrat a formar part de la llista 50 Next, iniciativa que ressalta el talent jove en diferents àrees i que marquen l’esdevenir de la futura gastronomia mundial. En Pol Contreras ens desvetllarà secrets de la xocolata i com aquest món i el del formatge tenen nexes d’unió.

19:45 Amb pell o sense.

A càrrec de Daniel Pons (Escola Joviat). Tasta, reflexiona i valora. A la ponència volem parlar del fet de menjar els formatges amb pell o sense, dels diferents matisos que ens pot aportar un fong o llevat o un altre a les pells i per tant al formatge

Diumenge
16 d’octubre

11:00 Els millors formatges del Pirineu. Tast dels premiats al Concurs.

A càrrec de Xevi Miró (Llet Crua). Els millors formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció dels formatges premiats en el Concurs, explicats i fets tastar de manera sàvia i amena. Els vins dels Pirineus acompanyaran els tastos.

12:15 Formatges del Pirineu Francès. Tast dels guanyadors del Concours National de la Tomme des Pyrénées au lait cru.

A càrrec de Patrick Anglade, tècnic formatger. Tast guiat amb els formatges guanyadors del 16è concurs de Tomme des Pyrénées amb llet crua, celebrat a Castillon en Courserans (Ariège).

13:30 Tast de Formatges de la DOP Idiazábal

A càrrec de M. Victoria Urresti (experta del panel de tast de la DOP Idiazábal) i Maider Martínez (pastora i vicepresidenta de la DOP Idiazábal).Tast guiat del formatge amb DOP Idiazábal, que segueix la recepta tradicional utilitzada durant segles pels pastors bascos i que pren el nom d’aquest poble. Es tracta d’un formatge curat, amb una maduració mínima de dos mesos, que es fa exclusivament de forma artesanal amb llet d’ovella latxa i carranza

16:00 Maridatge de Fira del Vi del Pirineu de Talarn i formatges artesans.

A càrrec d’un enòleg del Pallars Jussà i Xevi Miró (Llet Crua). Gaudirem d’un maridatge amb vins del Pirineu participants a la fira del vi del Pirineu de Talarn i d’un tast de diferents formatges artesans presents a la fira de Sant Ermengol.

17:15 Maridatge de cerveses dels Pirineus i formatges artesans.

A càrrec d’Abel Sánchez (Ctretze) i Xevi Miró (Llet Crua). Gaudirem d’un tast de diferents formatges presentats i comentats per en Xavi Miró de Llet Crua que seran maridats amb diferents tipus de la cervesa artesana Ctretze, elaborada a la Pobla de Segur (Pallars Jussà)

Segueix-nos a les xarxes

©2023 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats