Aula de Tast

Atenció! Aquest contingut fa referència a l'edició 2023 de la Fira de Sant Ermengol. En breu actualitzarem la informació corresponent a la propera edició.

13, 14 i 15 d’octubre
Sala Polivalent, Camí Ral de Cerdanya

A l’Aula de Tast es realitzen sessions dirigides pels millors professionals, en les quals s’ofereixen tastos guiats dels formatges, des dels històrics als més innovadors i s’ensenya la tècnica del tast de formatges. L’Aula de Tast es troba ubicada a la Pista Polivalent, al Camí Ral de Cerdanya.

Venda de tiquets

En línia: Del 4 al 11 d’octubre de 2023

Presencial: al Punt d’Informació de la Fira, al costat de la Sala Polivalent.

Divendres 13, de 17h00 a 21h00

Dissabte 14, de 10h00 a 14h00 i de 16h00 a 21h00

Diumenge 15, de 10h00 a 18h30 

PROGRAMA

Divendres
13 d'octubre

17h00 Tast guiat de formatges. Formatgeria catalana convidada Formatgeria Camps.

A càrrec de Robert Camps (Formatges Camps) i Mariona Rota (ACREFA)

Aquest any s’ha creat una nova figura dins la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, és la formatgeria catalana convidada.A través d’un tast dels seus productes coneixerem qui és i descobrirem la seva història.

18h30 Amb segell propi. Tast guiat de Formatge de Pastor. Associació de Pastors i Pastores Formatgers del països catalans

A càrrec de Nicanor Coscollola (Formatgeria de Tòrrec), Arnau Quingles (Formatges L’Oliva) i  Rubén Farelo (Formatgeria Taüll).

Pastors i pastores formatgers d’arreu dels Països Catalans s’han unit amb l’objectiu de crear un segell que distingeixi els formatges artesans, elaborats en petites formatgeries, a partir de la llet del propi ramat que pasturi diàriament pel territori.

Dissabte
14 d’octubre

10h00 Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2023

Distribuïts en diferents categories, més de 150 formatges artesans participen en el concurs de referència del sector formatger del Pirineu. Un prestigiós jurat format per una seixantena d’experts els tasta i valora, optant en cadascuna de les categories a medalles d’or, plata i bronze.

13h30 Entrega de l'Amiga del Formatge 2023.

Escenari del davant del Palau d’Esports.

Premi que l’Ajuntament atorga cada any a una persona o entitat que, en la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, és la Montse Ferrer l’escollida per rebre el premi de la mà de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera.

13h40 Lliurament de premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2023

Escenari del davant del Palau d’Esports.

És l’hora de saber quins són els formatges guanyadors de cadascuna de les categories del Concurs de referència del formatge artesà del Pirineu.

16h00 Els nens més a prop del formatge.

A càrrec d’Aleix Solé (@lacti_tud)

En aquesta activitat els més petits tenen l’oportunitat d’endinsar-se i familiaritzar-se en l’apassionant món del formatge artesà, juguen aprenent  d’una manera activa i divertida.

 

17h15 Els millors formatges del Pirineu. Tast dels premiats al Concurs.

A càrrec de Xevi Miró (Llet Crua)

Els millors formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció dels formatges premiats en el Concurs, explicats i fets tastar de manera sàvia i amena. Els vins dels Pirineus acompanyaran els tastos.

18h30 Formatges catalans i artesans: sostenibles i responsables.

A càrrec d’Isaac Gelabert (Lactium)

De les formatgeries participants a la 15ª Fira Lactium, la mostra de formatges artesans catalans celebrada el passat mes d’abril a Vic, gaudirem un tast d’alguns dels seus formatges més representatius.

19h45 El paneer: el formatge més popular de la Índia.

A càrrec d’Ivan Surinder (Tandoor)

L’Ivan ens parlarà d’història, tradició i cultura formatgera i ens traslladarà a 8000km de La Seu per introduir-nos el Paneer, tot explicant la seva elaboració, característiques, utilitats i aplicacions a la Índia.

Diumenge
15 d’octubre

11h00 Els millors formatges del Pirineu. Tast dels premiats al Concurs.

A càrrec de Xevi Miró (Llet Crua)

Els millors formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció dels formatges premiats en el Concurs, explicats i fets tastar de manera sàvia i amena. Els vins dels Pirineus acompanyaran els tastos.

12h15 Formatge Convidat Quesos Facendera. Tast guiat de formatges.

A càrrec d’Ismael Lázaro Pérez (Quesos Facendera)

Des de Robles de la Valcueva (León), ens arriba la formatgeria convidada. Faran gala de la seva amplia gama de formatges bàsicament de cabra amb una forta personalitat i elaborats de forma tradicional amb sabors autèntics i diversos.

13h30 Maridatge de cerveses i vermuts dels Pirineus i formatges artesans.

A càrrec d’Abel Sánchez (Ctretze), Josep Maria Curtichs (Vermouth Murcarols) i Xevi Miró (Llet Crua)

Gaudirem d’un tast de diferents formatges presentats i comentats per en Xavi Miró de Llet Crua que seran maridats amb diferents tipus de la cervesa artesana Ctretze, elaborada a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i els vermouth Murcarols elaborats a la Pobla de Lillet (Berguedà).

16h00 Maridatge de Fira del Vi del Pirineu de Talarn i formatges artesans.

A càrrec d’un enòleg del Pallars Jussà i Xevi Miró (Llet Crua)

Gaudirem d’un maridatge amb vins del Pirineu participants a la fira del vi del Pirineu de Talarn i d’un tast de diferents formatges artesans presents a la fira de Sant Ermengol.

 

17h15 Amb segell propi. Tast guiat de Formatge de Pastor. Associació de Pastors i Pastores Formatgers del països catalans

A càrrec de Pep Venturós (Formatgeria Cuirols)

Pastors i pastores formatgers d’arreu dels Països Catalans s’han unit amb l’objectiu de crear un segell que distingeixi els formatges artesans, elaborats en petites formatgeries, a partir de la llet del propi ramat que pasturi diàriament pel territori.

18h30 Crear és no copiar? Tastem-ho!

A càrrec de Daniel Pons (Escola Joviat)

Com els processos d’elaboració de rellevants tipus de formatge han enriquit la formatgeria catalana, alhora que han permès crear elaboracions diferents i pròpies de cada regió i amb la signatura de cada formatgeria.

Segueix-nos a les xarxes

©2024 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats