31ª Fira de Formatges Artesans del Pirineu

17, 18 i 19 d’octubre
Passeig Joan Brudieu

Divendres 17, de 18 a 21 h
Dissabte 18 i diumenge 19, de 10 a 21 h

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu s’ubica aquest any al Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.  

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu compta amb 50 formatgeries artesanes del Pirineu:  11 de l’Alt Urgell i la Cerdanya, 24 de la resta del Pirineu català, 2 d’Aragó, 10 del País Basc i Navarra, 1 d’Andorra i 2 del Pirineu francès- que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos.

A les formatgeries pirinenques, sumem la formatgeria convidada que aquest any és QUESERÍA LA COVACHA de Cadis. 

L’amic del Formatge

Reconeixement que l’Ajuntament atorga cada any a una persona o entitat que, amb la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatges artesans del Pirineu.

Enguany, serà l’Escola Agraria del Pirineu qui rebrà el guardó.

L’escola Agraria del Pirineu és una institució que, des de fa anys, és molt més que un centre de formació: és un referent, un motor de transformació i una peça clau en la consolidació d’un model de formatgeria artesanal i de qualitat arreu del nostre país.

L’escola comença la seva activitat a inicis dels 80 i des del 1990 s’habilita un aula per a fer formació agroalimentària i es comencen a impartir cursos de formatgeria.

Des de l’inici es van centrar en les necessitats del sector, les exigències normatives i les possibilitats que la innovació ha d’aportar a la formatgeria artesanal.

Gràcies a la seva tasca, centenars d’alumnes han après no només a elaborar formatges, sinó també a estimar la terra, entendre el valor dels processos artesanals i apostar per un model de producció sostenible i arrelat al territori. L’Escola no només transmet coneixements tècnics, sinó també una filosofia: la del respecte pel producte, per la tradició i per la innovació ben entesa.

Els seus formadors i formadores, amb dedicació i experiència, han sabut crear una comunitat d’emprenedors i emprenedores que avui lideren projectes formatgers que porten el nom del Pirineu a fires, mercats i taules d’arreu.

Des del món local, institucional i professional, volem agrair aquesta tasca insubstituïble. Perquè sense la vostra empenta, moltes formatgeries no existirien. Perquè heu estat el primer pas per a molts somnis que avui són realitats consolidades.

Gràcies, Escola Agrària del Pirineu, per sembrar futur, per cuidar les arrels i per fer del vostre dia a dia un acte de país.

El guardó es lliurarà dissabte 18 d’octubre a les 13:45 h a l’escenari del davant del Centre Cívic El Passeig, al Passeig Joan Brudieu.

Mencions honorífiques

Aquest any volem atorgar dos mencions honorífiques a Nati Valls i Jesús Aranburu.

Nati Valls com a formadora tant en l’escola agrària com en cursos i formacions específiques que s’han dut a terme dins la programació de la Fira. 

Jesús Aranburu com a formatger del País Basc que, ja des del primer any de la Fira, van creure en aquest espai com un punt de trobada necessari, sincer i compromès amb la terra i la gent del Pirineu.

Aquest reconeixement es durà a terme dissabte 18 d’octubre seguit del lliurament del premi a l’amic del formatge a les 13:45h, a l’escenari del davant del Centre Cívic El Passeig, al Passeig Joan Brudieu.

Més que formatges

Enguany, la cervesa convidada és Gall Negre Cervesera, que des de la seva creació al 2019, ha aconseguit un total de 7 medalles al Barcelona Beer Challenge: 2 ors i 5 plates.

Val a dir que en el marc de la Fira de Sant Ermengol, dimarts 14 d’octubre, tindrà lloc un tast i maridatge de cervesa i formatge, al mateix local de la cerveseria Gall Negre, a les vuit del vespre, conduit per Salvador Maura i Jordi Blasco. Per assistir-hi cal fer inscripció prèvia a: agenda.laseu.cat/fira

Segueix-nos a les xarxes

ubsu la seu comercial
©2025 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats