AULA DE TAST ONLINE

La selecció d'Enric Canut

Aquest tast de formatges artesans dels Pirineus té una diferència en relació amb la resta de tastos proposats en aquesta secció: tots els formatges del tast es poden comprar online de manera conjunta a través de la distribuïdora Ardai, que us els enviarà a casa envasats en porcions per a quatre persones.

En aquesta ocasió, serà l’expert Enric Canut el responsable de dirigir el tast. Canut  és autor dels llibres Els formatges a Catalunya, Manual de Quesos, Queseros y QuesómanosQuesos de España, Catálogo de Quesos españoles del M.A.P.A, España, el país de los 100 quesos, Quesos españoles en la cocina, Quesos y paisajes-Cheeses and Landscapes, entre d’altres, i col·laborador habitual en revistes gastronòmiques: Sobremesa, Viandar, Comer Bien, Guía Peñín Magazine, SpaingourmetourCocina Fácil, Bouquet i Club del Gourmet.

Canut ha seleccionat formatges que són nous o que, tot i ser elaborats al Pirineu, mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.

Com sempre, tastarem del més suau al més fort.

Començarem amb un formatge d’ovella, Saint Sauveur des Basques, elaborat per la Fromagerie d’Irati. És un formatge de pasta tova i crosta florida blanca. S’elabora en una petita formatgeria, a  la part nord de la Selva d’Irati, a Navarra, que pertany al grup Agour. És un formatge ecològic, de llet pasteuritzada d’ovella i té un pes d’entre 220 i 240 grams.

El segon formatge, Eth Petit dera Val d’Aran, està elaborat per la formatgeria Tarrau a Bagergue (Val d’Aran). A 1.490 m d’alçada, és probablement la formatgeria més alta de Catalunya. Eth Petit està fet amb llet crua de vaca i és la recuperació d’un formatge antic: formatge de la Val d’Aran. Es presenta en un format de 300 grams.

El tercer dels formatges del tast és Tomme d’Aydius de la Fromagerie Lancet, procedent de la Vallée d’Aspe, a la zona del Bearn; un formatge fermier de llet crua de cabra i pasta premsada  de 4,5 kg o 5 kg, amb una maduració mínima de 6 mesos. Es presenta en un format de 2,5 kg.

El quart dels formatges d’aquesta selecció és el Formatge Sant Maurici, de la Formatgeria Tros de Sort, a Sort (Pallars Sobirà). És un formatge de llet pasteuritzada de vaca, de format quadrat i de gran tamany (9kg). El Sant Maurici vol ser un homenatge als formatges de format gran que es feien a l’alta muntanya quan els ramats pujaven a l’estiu. És un formatge mantegós que es presenta en petites peces de 300 grams.

Continuem el tast amb el formatge Aizpea, un Idiazábal fumat de pastor, elaborat per Elia Arrillaga i Mikel Etxezerreta a la xabola Tontor, a la Serra d’Urbia. Són dels pocs pastors que segueixen pujant, durant l’estiu, a les pastures d’Aizgorri, on les ovelles només mengen herba fresca a més de mil metres d’alçada.

Formatges del tast

Le Saint Sauveur des Basques

Formatgeria d’Iraty

Helette (Baixa Navarra)

Descarrega la fitxa tècnica

Tomme d’Aydius

Formatgeria Lanset

Aydius (Vallée d’Aspe)

Descarrega la fitxa tècnica

Eth Petit

Hormatge Tradicionau dera Val d’Aran

Bagergue (Val d’Aran)

Descarrega la fitxa tècnica

Idiazabal Fumat DOP

Formatgeria Aizpea

Serra d’Urbia (Guipuscoa)

Descarrega la fitxa tècnica

Sant Maurici

Formatgeria Tros de Sort

Sort (Pallars Sobirà)

Descarrega la fitxa tècnica

Segueix-nos a les xarxes

©2024 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats