AULA DE TAST ONLINE

Tast de formatges artesans amb condiments

Des de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, de La Seu d’Urgell, proposem una sèrie de tastos de formatges en format virtual. Són tastos que, a través de coneixement i la formació, posen en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden la tradició i que aposten per la innovació i la conservació del territori.El tast que proposem avui en aquesta Aula de Tast és de formatges amb condiments de quatre formatgeries: Vilavella, Mas Rovira, Cuirols i Vall de Meranges.

Seguint els criteris establerts en el Concurs de Formatges de la Fira de La Seu d’Urgell, on aquesta tipologia de formatges hi té categoria pròpia, els formatges amb condiments són aquells que, a part dels ingredients propis del formatge (llet i quall), incorporen altres productes en la seva elaboració i aporten matisos de gust i singularitat al formatge. A tall d’exemple, aquests són alguns dels condiments acceptats: pebre o altres espècies, brisa de vi, cervesa, bolets (ceps, tòfona…), etc.

Encetem el tast amb el Trufat de Vilavella, de la formatgeria Vilavella situada a Basturs, al Pallars Jussà. El formatger és Pere Galceran, que té una explotació de 600 cabres, en ramaderia ecològica, de dues races diferents, murciano-granadina i alpina. D’elles n’obté una llet d’alta qualitat que és la clau d’èxit dels seus formatges. La base d’aquest trufat és el formatge Corba, de llet pasteuritzada, quallada enzimàtica i pasta premsada. La inclusió de retalls de tòfona negra repartits pel seu interior omplen el formatge de la seva inconfusible fragància durant el mes de maduració.

Continuem amb el Petit Rodó Cendrat de Mas Rovira, una formatgeria ubicada a Sora (Osona), llindant amb el Lluçanès i el Ripollès, al mateix emplaçament de la casa de pagès tradicional. La formatgera és Carlota Lacasa. La llet prové de cabres de raça alpina. Formatge de llet pasteuritzada, quallada làctica, pasta tova i pell florida. L’embolcall de cendra natural contribueix a mantenir la humitat de la pell, accentuant la característica cremositat del formatge. D’aroma delicat i làctic, i sabor lleugerament acídul, suau quan la maduració és d’un mes i fort quan evoluciona. Ideal per treballar-lo a la cuina.

Tot seguit, tastarem el Cremós de Girul amb cendra, un dels formatges d’ovella de l’extens catàleg de formatges de la formatgeria Vall de Meranges, a Girul, a la Cerdanya. El formatger és Albert Pons. La llet prové del seu propi ramat d’ovelles de les races Xurra i Assaf. És de llet crua, de quallada mixta i està recobert per una capa de cendra natural. La peça que tastem correspon al format de 400 g. Formatge d’aroma penetrant, textura cremosa, lleugerament àcid i gust molt intens amb notes lleugerament amargues pròpies de la pell cendrada.

Acabem el tast amb el Pigot de la formatgeria Cuirols, situada a La Nou de Berguedà, a la comarca del Berguedà. El formatger és Josep Venturós. Tots els seus formatges estan elaborats amb llet del propi ramat de cabres de raça alpina. Es tracta d’un formatge de quallada àcida, de pasta tova i pell florida, embolcallada amb una fina capa de pebre negre mòlt. La maduració és ràpida, el formatge està en el seu punt a partir dels 15 dies. D’aroma franc, de bona llet, textura cremosa, sabor acídul i notes pebrades.

Formatges del tast

Trufat de Vilavella

Fomatgeria Vilavella

Basturs (Pallars Jussà)

Descarrega la fitxa tècnica

Petit rodó cendrat

Fomatgeria Mas Rovira

Sora (Osona)

Descarrega la fitxa tècnica

Cremós de Girul amb cendra

Fomatgeria Vall de Meranges

Girul (La Cerdanya)

Descarrega la fitxa tècnica

Pigot

Fomatgeria Cuirols

La Nou de Berguedà (Berguedà)

Descarrega la fitxa tècnica

Segueix-nos a les xarxes

©2024 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats