AULA DE TAST ONLINE

Tast de formatges artesans de cabra de l’Alt Urgell i la Cerdanya

Aquest any,a  la Seu d’Urgell celebrem la 26a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i ho fem en un format diferent, centrat en el coneixement i en la formació. Volem posar en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden  la tradició i que aposten per la innovació.

Comencem pels nostres formatges més propers, els de l’Alt Urgell i la Cerdanya. I ho fem amb cinc formatgeries que treballen amb llet de cabra: l’Oliva, Castell-llebre, Serrat Gros, Baridà i 30 cabres.

A Oliana trobem la formatgeria l’Oliva, d’Arnau Quingles. El formatge Lo Coscollet, elaborat amb llet crua de cabra murciano-granadina, és un formatge de quallada àcida, pasta tova i escorça florida, amb una maduració d’entre 30 i 45 dies. La seva textura, de mantegosa a cremosa, depèn del punt de maduració. De paladar suau però intens, amb notes làctiques i poca acidesa. La crosta florida i els llevats li aporten notes vegetals, amb gust a tardor i bosc humit.

Anna Gàrate, la formatgera de Castell-llebre, ens proposa un formatge madurat elaborat amb llet crua, de cabres de les races alpina i murciana, de quallada enzimàtica i amb una maduració de 40 dies.

El formatge Serrat Gros, de la formatgeria Serrat Gros d’Ossera, està elaborat per  Mercè Lagrava i Raül Alcaraz. Les seves cabres, de raça alpina, surten a pasturar cada dia. Us proposem un formatge de llet crua, de quallada làctica, pasta tova i pell florida, amb un temps de maduració d’entre 21 i 30 dies; de sabor àcid i fresc, que perdura en boca, una textura humida que s’enganxa al paladar, i una olor a sotabosc o molsa que li aporta la pell.

El formatge Baridà, de la formatgeria Baridà de Bar està elaborat per Francesc Buscallà. El seu centenar de cabres de raça alpina surt a pasturar cada dia, i això fa que els greixos de la llet variïn durant tota la temporada. El Baridà és un formatge de llet crua, de quallada làctica, pasta premsada i crosta florida que té dos mesos de maduració.

A la Cerdanya, a Éller, trobem la formatgeria 30 Cabres, la més jove i la que proposa un formatge més madurat. Terra és un formatge de 10 mesos de maduració, elaborat per Sara Gutiérrez i Miquel Àngel Queralt amb llet de les seves pròpies cabres, de raça alpina, que pasturen cada dia. És un formatge de llet crua, de quallada enzimàtica, pasta premsada i madurat amb fongs. Es presenta en peces de 2 kg.

Acompanyarem aquests formatges amb el vi dNEU i dGEL, del celler Llivins (Llívia, Cerdanya), cervesa Hell de Gall Negre (Arsèguel, Alt Urgell).

Formatges del tast

Serrat Gros

Formatgeria Serrat Gros

Ossera (Alt Urgell)

Descarrega la fitxa tècnica

Baridà

Formatgeria Baridà

Bar (Alt Urgell)

Descarrega la fitxa tècnica

Castell-llebre madurat

Formatgeria Castell-llebre

Peramola (Alt Urgell)

Descarrega la fitxa tècnica

Lo Coscollet

Formatgeria L’Oliva

Oliana (Alt Urgell)

Descarrega la fitxa tècnica

Terra

Fomatgeria 30 cabres

Éller (la Cerdanya)

Descarrega la fitxa tècnica

Segueix-nos a les xarxes

©2024 Fira de Sant Ermengol - Tots els drets reservats