Fira de Sant Ermengol La Seu d'Urgell 16-17-18 d'Octubre 2020
Menu

En aquest espai podreu conèixer tres formatgers artesans del Pirineu català. Amb ells descobrirem la seva forma de vida, el secret de l’èxit dels seus formatges i fins i tot els podrem tastar amb els seus propis comentaris i al costat del gastrònom Pep Palau.

REPORTATGE

Francesc buscallà, un dels primers formatgers artesans del Pirineu.

Formatgeria Baridà

BAR (ALT URGELL)

En Francesc Buscallà, “Xesco”, va ser un dels primers formatgers del Pirineu català. Va arribar a Bar l’any 1981, abans de la riuada, i es fa fer càrrec d’una petita formatgeria que havien iniciat uns amics seus. Parlem, doncs, de 40 anys de formatge Baridà.

En Xesco elabora formatge artesà, formatge de pastor, el cercle més petit de tots els cercles del formatge artesà. Parlem d’un cicle tancat, on hi intervenen les cabres, les pastures, la llet i el pastor.

Per a en Xesco, el secret d’un bon formatge és la llet, i per aconseguir-la de qualitat cal que els animals pasturin, mengin bona herba, facin exercici i segueixin un horari regular, sense estrés.

El ramat de la formatgeria Baridà està format per una setantena de cabres de raça alpina, molt ben adaptades al clima del Pirineu.

En Francesc se’n cuida de tots els processos: surt a pasturar amb les cabres, les muny, manté l’estable i fa el formatge. El seu és un producte estacional, només s’elabora quan hi ha llet, segons el cicle natural dels animals.

El Baridà és un formatge de llet crua, quallada àcida i pell florida. Amb els formatges secs i Calvados, també elabora el Tupí Baridà.

El gust del formatge varia en funció de l’època de l’any i de l’evolució de les pastures. Podem afirmar que és, doncs, fruit directe del paisatge.

REPORTATGE

Joan, Imma i Marina Puigcordé

Mas Lladré

LES LLOSES

Properament

REPORTATGE

Clara Ferrando

Casa Mateu

SURP

Properament

© 2021 · Fira de Sant Ermengol · Contacta'ns · Cookies