Tast de formatges artesans de vaca de l'Alt Pirineu i l'Aran
Aquest any,a la Seu d’Urgell celebrem la 26a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i ho fem en un format diferent, centrat en el coneixement i en la formació. Volem posar en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden la tradició i que aposten per la innovació i la conservació del territori.
El segon dels tastos que proposem en aquesta Aula de Tast és de formatges de vaca de quatre formatgeries de les comarques de l’Alt Pirineu: Mas d’Eroles, Formatges de l’Abadessa, Molí de Ger i Tros de Sort.
El Tou dels Til·lers, de la formatgeria Tros de Sort, a Sort (Pallars Sobirà), està elaborat per Agustí Ferrer. Es tracta d’un formatge de quallada enzimàtica, pasta tova i pell florida elaborat amb llet crua de vaca frisona, de la pròpia explotació, i una maduració de 30 dies. És de pell florida blanca, color marfil per fora i blanc groguenc per dins, olor a xampinyons i fruits secs, sabor suau que s’intensifica a mesura que madura, amb postgust a xampinyons i fruits secs. Textura cremosa i untuosa.
El segon dels formatges que tastarem seguint un ordre de fluix a fort serà el Puigpedrós, de la formatgeria Molí de Ger, a Ger (Cerdanya). El formatger és Pere Pujol. El Puigpedrós és un formatge de llet crua de vaca frisona de ramat propi, de pasta tova i escorça rentada, amb una maduració de 60 dies. Presenta una olor intensa d’entrada, pasta tova, cremosa, làctica i sedosa. Harmònic en el paladar.
Seguim amb el formatge Ermesenda d’Eroles, elaborat per la formatgeria Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell). Els seus elaboradors són Salvador Maura i Elena Sisca. Es tracta d’un formatge ecològic de quallada enzimàtica, pasta no cuita però escalfada a 37,5 ºC, i pell rentada amb aigua i sal per afavorir els llevats, elaborat amb llet crua de vaca brown swiss. L’Ermesenda té una maduració de 60 dies i un format d’entre 2,7 i 3 kg. Té un gust complex i evolucionat, potent i persistent, amb un retrogust llarg i agradable.
I acabem amb el formatge Fragua, de Formatges de l’Abadessa, a la Seu d’Urgell (Alt Urgell), elaborat per Judit Carreira. Es tracta d’un formatge de llet crua i ecològica de vaca brown swiss. El Fragua és un formatge de pasta semidura i quallada enzimàtica, de pell rentada amb cervesa artesana negra, de la cerveseria Minera. La seva maduració, en celler natural, és de 60 dies. De textura cremosa, gust evolucionat, agraït i llarg en boca. Records de cereals i torrats que aporta la cervesa.
Acompanyarem aquests formatges amb el vi dNEU, del celler Llivins (Llívia, Cerdanya) i amb una cervesa Bock de Gall Negre (Arsèguel, Alt Urgell).
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.