
17, 18 i 19 d’octubre
Centre Cívic El Passeig, 2n. pis
A l’Aula de Tast es realitzen sessions dirigides pels millors professionals, en les quals s’ofereixen tastos guiats dels formatges, des dels històrics als més innovadors i s’ensenya la tècnica del tast de formatges.
L’Aula de Tast es troba ubicada al Centre Cívic El Passeig de la Seu d’Urgell, a la segona planta.
Venda de tiquets
En línia: Del dilluns 29 de setembre al 16 d’octubre de 2025
Presencial: al Punt d’informació de la Fira, al costat del centre Cívic el Passeig (al peu del Passeig Joan Brudieu).
Divendres 17 de 17h00 a 21h00
Dissabte 18, de 10h00 a 14h00 i de 16h00 a 21h00
Diumenge 19, de 10h00 a 18h30
PROGRAMA
Divendres
17 d'octubre
17:00 – Know N Cheese: Sostenibilitat, sabor i tradició formatgera als dos vessants del Pirineu
Amb Leire Bravo (Esneki, Centro Lácteo de Leartiker i POCTEFA Know N Cheese)
Una activitat divulgativa per conèixer de prop aquest ambiciós projecte europeu transfronterer, que uneix entitats d’Espanya i França per impulsar la sostenibilitat de les explotacions làcties i la innovació formatgera. I és amb aquest objectiu que es vol preservar la tradició que dona identitat a la regió pirinenca. Una oportunitat per entendre com el coneixement, la recerca i la tradició s’uneixen en la creació de formatges únics, i que finalitzarà amb una degustació de formatges que formen part del projecte.

18:30 – Vespreig Formatger a la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus
Amb Daniel Pons (Joviat Culinary)
Vine a gaudir del Vespreig Formatger a la Seu d’Urgell, una de les propostes més saboroses de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus! Un espai on combinarem bona companyia, productes de proximitat i un ambient distès per acabar la tarda com cal.
Amb la guia d’en Dani, crearem i tastarem diferents elaboracions on el formatge serà el gran protagonista, maridades amb vins i cerveses que en potenciaran els sabors. Una experiència per descobrir gustos i textures que et sorprendran. Absteniu-vos si no voleu embrutar-vos els dits!
Dissabte
18 d’octubre
10:00 – Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2025
La cita més esperada per als amants del formatge artesà: més de 180 peces competiran en aquest reconegut certamen, que premia l’excel·lència, la qualitat i l’originalitat de les produccions dels Pirineus. Un jurat d’experts, amb trajectòries destacades en el sector, avaluarà les diferents categories per distingir els millors formatges de l’any.
13:45 – Lliurament del guardó “Amic del Formatge 2025” i Mencions Honorífiques.
Escenari davant del Centre Cívic El Passeig.
Enguany, el reconeixement recau en l’Escola Agrària del Pirineu (Bellestar), per la seva tasca constant en la formació i promoció del sector formatger. L’alcalde de La Seu d’Urgell, Joan Barrera, serà l’encarregat de lliurar aquest homenatge a la dedicació i al compromís.
Aquest any es concediran dues mencions honorífiques a Nati Valls i Jesús Aranburu per la seva trajectòria i compromís amb la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Nati Valls és reconeguda per la seva tasca com a formadora a l’Escola Agrària del Pirineu i en formacions vinculades a la Fira, essent clau en la professionalització del sector formatger artesà. Jesús Aranburu, de la Formatgeria Aranburu, rep la menció pel seu suport constant a la Fira des del seu inici i pel seu vincle amb la terra i la gent del Pirineu. Les mencions seran lliurades per l’alcalde de La Seu d’Urgell i la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó.
14:00 – Lliurament de premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2025
Escenari davant del Centre Cívic El Passeig.
Moment culminant en què es revelaran els guanyadors de cada categoria, formatges que destaquen per la seva qualitat, sabor i caràcter. Un reconeixement a la feina i passió dels artesans formatgers, que representen l’essència i la diversitat de sabors dels Pirineus.
16:00 – Tast dels formatges premiats al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
A càrrec de Xevi Miró, de Llet Crua.
Un tast guiat dels formatges premiats, que permetrà descobrir les característiques úniques de les peces a tastar: la seva textura, aroma, maduració i història. Una ocasió ideal per conèixer i gaudir de prop l’excel·lència formatgera dels Pirineus.
17:00 – Concurs Juvenil de Formatges Artesans del Pirineu 2025
Un jurat juvenil per nens i nenes d’entre 13 i 14 anys s’encarregarà de seleccionar, d’entre els guanyadors del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, el que considerin que els hi agrada més. Una manera deliciosa d’apropar les noves generacions potenciant l’apreciació pels productes locals i la cultura artesanal formatgera.
17:15 – Tast guiat de formatges de premi del Concurs Lactium: Formatges Artesans Catalans
Amb Isaac Gelabert (director de Lactium)
Un autèntic viatge sensorial per descobrir el relat d’una selecció de formatges guanyadors a la darrera edició del Concurs Lactium.
De la mà d’Isaac Gelabert, ens endinsarem en les històries que s’amaguen darrere de cada peça, coneixerem el seu origen, el territori que els veu néixer i els processos d’elaboració que els fan únics. Una experiència per entendre i gaudir la diversitat i la riquesa formatgera de Catalunya.
18:30 – Fòrum del Formatge Artesà i Català de Girona. Tast de formatges guanyadors
Amb Mariona Rota (ACREFA)
Una cita imprescindible per als amants del bon formatge. De la mà de Mariona Rota, descobrirem i tastarem els formatges premiats al II Concurs de Formatges Artesans de Catalunya, celebrat recentment dins del Fòrum del Formatge Artesà i Català de Girona. Peces que destaquen per la seva excel·lència, creativitat i fidelitat a les arrels artesanes. Un recorregut per textures, aromes i sabors que reflecteixen la diversitat i el talent dels mestres formatgers catalans d’avui.
19:00 – Sabors a Porta Tancada.
A la Sala Immaculada
Amb Ramon Roset (Tastaemocions)
Una experiència insòlita i plena de sorpreses: una proposta única que trenca amb tots els esquemes d’un tast tradicional. En un escenari singular com la Sala Immaculada de La Seu d’Urgell, Ramon Roset ens convida a viure una experiència on formatge, vi, paraula i emoció es combinen per despertar tots els sentits. Cada peça, cada copa i cada història es revelaran en un ambient íntim i sorprenent, convertint el tast en una vivència que va més enllà del paladar.
Places molt limitades per a una experiència que només es pot viure, no explicar.
19:45 – Guia pràctica per entendre i consumir formatge com un expert
A càrrec d’Aleix Solé de @lacti_tud
Vols saber com conservar, tallar, escollir i tastar correctament un formatge? En aquesta activitat pràctica t’enduràs coneixements útils per aprofitar tot el potencial d’aquest producte.
Diumenge
19 d’octubre
11:00 – Tast dels formatges premiats al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Amb Xevi Miró (Llet Crua)
Nova oportunitat per gaudir d’un tast guiat dels formatges premiats, que permetrà descobrir les característiques úniques de les peces a tastar: la seva textura, aroma, maduració i història. Una ocasió ideal per conèixer i gaudir de prop l’excel·lència formatgera dels Pirineus.
12:15 – Tast de la formatgeria convidada: Quesos La Covacha (Villaluenga del Rosario, Cadis)
Des d’Andalusia, la prestigiosa Formatgeria La Covacha arriba als Pirineus per compartir l’essència dels sabors del sud. Especialistes en l’elaboració artesanal amb llet de cabra payoya, la seva raça autòctona, ens ofereixen formatges únics, intensos i plens de personalitat. En aquest tast descobrirem aromes profunds i matisos que evoquen pastures de muntanya i segles de tradició. Un viatge sensorial que ens transportarà al paisatge verd i salvatge de la Sierra de Grazalema.
13:30 – Tast de Formatges D.O. Idiazabal: Tradició i Caràcter
Amb Jesús Aranburu (Quesería Aranburu)
Una immersió al món del formatge Idiazábal, amb un tast guiat per un productor i pastor de referència que ha estat present en totes les edicions de la Fira de Sant Ermengol. En Jesús ens conduirà per la història, el procés d’elaboració i els secrets que donen autenticitat a aquest formatge amb Denominació d’Origen, símbol de tradició i caràcter.
16:00 – Guia pràctica per entendre i consumir formatge com un expert
Amb Aleix Solé (@lacti_tud)
Nova sessió d’aquest taller formatiu i sensorial. Ideal per aquells que no hi van poder assistir dissabte, així que si vols saber com conservar, tallar, escollir i tastar correctament un formatge?
En aquesta activitat pràctica t’enduràs coneixements útils per aprofitar tot el potencial d’aquest producte.
17:15 – Tast dels Formatges premiats al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Amb Xevi Miró (Llet Crua)
Tanquem el programa de tastos amb una nova oportunitat per gaudir d’un tast guiat dels formatges premiats, que permetrà descobrir les característiques úniques de les peces a tastar: la seva textura, aroma, maduració i història. Una ocasió ideal per conèixer i gaudir de prop l’excel·lència formatgera dels Pirineus.
YouTube
La selecció de l'expert Enric Canut. Formatges del Pirineu que mai han participat a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Twitter
Els artesans són protagonistes a la @firastermengol amb més de 100 propostes repartides pels carrers de #laseudurgell
55 artesans alimentaris els trobareu al carrer Major i els 53 no alimentaris s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya.
Instagram
Facebook
Les propostes culturals omplen d’ambient #laseudurgell els dies de @firastermengol.
Música, exposicions i tot tipus d’espectacles per a totes les edats.