Salle de dégustation en ligne

Dégustation de fromages artisanaux de brevis dans les Pyrénées catalanes

Aquest any, a  la Seu d’Urgell celebrem la 26a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i ho fem en format online, centrat en el coneixement i en la formació. Volem posar en valor el talent i el saber fer dels formatgers i formatgeres del Pirineu, que salvaguarden  la tradició i que aposten per la innovació.

Els formatges d’aquest tast són tots quatre d’ovella, del Pirineu català i de llet crua.

El primer és el Marí, de la formatgeria Mas Marcè, situada a Siurana d’Empordà (Alt Empordà). Els formatgers són Manel Marcè i Natàlia Rich. La llet d’ovella ripollesa –una raça patrimonial, en vies de recuperació- prové del propi ramat, de ramaderia ecològica. Formatge de pasta tova i pell florida blanca, quallat amb el tradicional herbacol i salat amb aigua de mar del Cap de Creus, i una maduració de 15 dies. De color blanc ivori, paladar cremós i un agradable gust iodat i marí.

El segon és el Tou de Casa Mateu, la formatgeria de Surp (Pallars Sobirà). La formatgera és Clara Ferrando. La llet dels seus formatges prové dels ramats d’ovella Assaf de Corroncui (Pallars Jussà). De quallada mixta, pasta tova i pell florida blanca, amb prop d’un mes de maduració. Pasta de color crema, textura cremosa a punt de liquar, riquesa de matisos aromàtics, de gust delicat i suau amb agradables tocs florits de la pròpia escorça, que cal menjar.

Continuem amb el Puit Rústic, de la formatgeria Valette, de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). La formatgera és Clara Farriol. Elabora els formatges amb llet d’ovella de raça Assaf. Formatge dels anomenats de coagulació làctica, de pasta tova i pell rugosa florida amb fong natural, que amb els sus tons bruns i verdosos li confereix singularitat.Té uns dos mesos de maduració, la pasta és de color blanc marfil, olor de fongs i humitat, textura fonedissa, sabor ampli, intens i llarg, amb un agradable punt picant.

Acabem amb La Carbassa, de la formatgeria Vall de Meranges, de Girul (Cerdanya). El formatger és Albert Pons. Els seus formatges d’ovella provenen de llet dels propis ramats de races xurra i assaf. De quallada enzimàtica i més de 2 anys de maduració, d’una espectacular peça de prop de 10 kgs. Pell de tons ocres, aromes d’herba seca, textura ferma i granulosa. Pasta de color grogós, aromes de fruits secs, mantegós en boca, amb notes làctiques caramelitzades, final un punt picant, llarg i persistent.

En el tast guiat, els maridem amb vi blanc Taleia, del celler Castell d’Encús (Talarn, Pallars Jussà) i amb cervesa Bruna de ViP  (Bellestar, Alt Urgell).

Les fromages de la dégustation

La Carbassa

Formatgeria de la Vall de Meranges

Girul (la Cerdanya)

Télécharchez le dossier technique

El Puit Rústic

Formatgeria Valette

Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)

Télécharchez le dossier technique

El Marí

Formatgeria Mas Marcè

Siurana d’Empordà (Alt Empordà)

Télécharchez le dossier technique

Tou

Formatgeria Casa Mateu

Surp (Pallars Sobirà)

Télécharchez le dossier technique

Suivez-nous sur les réseaux

©2024 Fira de Sant Ermengol - Tous les droits sont réservés